Dersin Adı | Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 220 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | Karma | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Deney / Laboratuvar / Atölye uygulamaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı yemek fotoğrafçılığına ve stilistliğine ilişkin temel bilgi ve becerilerin teorik ve uygulamalı olarak kazanılmasıdır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders temel tasarım ilkeleri doğrultusunda kamera için tabak hazırlama ve tasarlama konuları ile yemek fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve becerileri kapsamaktadır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Derse Giriş - Yemek Fotoğrafçılığının Tarihi | |
2 | Kamera Ayarları ve Modları - Manuel Kamera Kullanımının Önemi | H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 2: Camera settings and mode, p.32-59. |
3 | Yemek Fotoğrafçılığında Gün Işığını (Indoor) Kullanma ve Kontrol Etme -1- | H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 3: Natural light photography, p.60-93. |
4 | Yemek Fotoğrafçılığında Gün Işığını (Outdoor) Kullanma ve Kontrol Etme -2- | H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),,Chap.4 : Artificial light photography, p.60-93. |
5 | Yemek Fotoğrafçılığında Kullanılan Kamera Açıları | H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 6: Setting up for capture, p.126-160 |
6 | Kompozisyon Teknikleri 1 | H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 6: Setting up for capture, p.126-160 |
7 | Kompozisyon Teknikleri 2 | H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 6: Setting up for capture, p.126-160 |
8 | Yemek Stilistliğine Giriş | L. Bellingham & J. A. Bybee, “Food styling for photographers: A guide to creating your own appetizing art”, (CRC Press, 2008), chap. 1: Introduction to food styling, p.1-11 |
9 | Set Kurarken Dikkate Alınacak Temel Öğeler | H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 7: Styling, p.185-204 |
10 | Yemek Fotoğrafında Sahne ve Hikâye Yaratımı | H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & H. Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 7: Styling, p.185-204 |
11 | Kamera için Tabak Hazırlama Teknikleri -1- | Food Photography: From Snapshots to Great Shots ,Nicole S. Young ,chapter 7 , p.201-270 |
12 | Kamera için Tabak Hazırlama Teknikleri -2- | L. Bellingham & J. A. Bybee, “Food styling for photographers: A guide to creating your own appetizing art”, (CRC Press, 2008), Chap. 4: Making a salad for the camera, p.56-69 |
13 | Fotoğraf İşleme Teknikleri | H. Dujardin, H., “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 8: After capture, p.223-236. Food Photography: From Snapshots to Great Shots ,Nicole S. Young ,chapter 6 , p.147-199 |
14 | Proje Sunumları | |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Dujardin, H., “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, Wiley Publishing, 2011, ISBN: 978-0-470-93213-1. Bellingham, L., & Bybee, J. A., “Food styling for photographers: A guide to creating your own appetizing art”, CRC Press, 2008, ISBN 13: 978-0-240-81006-5. Young Nicole S., ‘’Food Photography: From Snapshots to Great Shots’’, Peachpit Press, ISBN 13: 978-0-321-78411-7 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Glyda, J. “Food Photography, Creating Appetizing Images”, Routledge, 2019, ISBN :978-113-8502-215 Feast for the Eyes, The Story of Food in Photography,Susan Bright, Aperture Press, ISBN : 978-159711-361-8 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 15 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 15 |
Portfolyo | ||
Ödev | 2 | 20 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | 1 | 20 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | ||
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 6 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 5 | |
Portfolyo | |||
Ödev | 2 | 6 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | 1 | 8 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | |||
Final Sınavı | 1 | 12 | |
Toplam | 120 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | |||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | |||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | |||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | |||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır | |||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest